Verslag van het Seminar Managing Infrastructure Change te Breukelen van 10 november

Op 20 oktober zijn de eerste twee seminars van Square Mile Systems in Nederland gehouden. Een gevarieerd aanbod aan sprekers heeft een select gezelschap datacenter en infrastructuur professionals geïnformeerd over een aantal onderwerpen rond het managen van een datacenter.


Bij het ochtend seminar trapte Gert-Jan Rozenboom als eerste spreker af. Gert-Jan vertelde over BICSI, een vakvereniging voor netwerk en infrastructuur professionals die zijn “roots” heeft in de Verenigde Staten maar steeds meer voet aan de grond krijgt in Europa. Een korte rondvraag aan de aanwezigen leerde dat er nog heel wat zendingswerk in Nederland te verrichten is. BICSI is bezig met het uitdragen van een (eigen) standaard voor het bouwen en inrichten van datacenters. Daarnaast kunnen mensen zich laten certificeren op basis van de standaard. Bijzonder aan de certificering is dat je elk jaar een minimaal aantal studie punten moet halen om gecertificeerd te blijven: een garantie dat BICSI gecertificeerden mee gaan met de nieuwste ontwikkelingen op netwerk en infrastructuur gebied. In de Verenigde Staten wordt steeds vaker geëist dat een datacenter bouwtraject door een BICSI gecertificeerde engineer wordt begeleid.


Edwin van Leeuwen was de tweede spreker en heeft ons verteld van de recent succesvol afgeronde verhuizing en consolidatie van de Equens datacenters. Er is veel werk in het ontwerp van de datacenters gestopt: er wordt, onder andere, rekening houden met mogelijke overstromingen en het gevaar (in Nederland!) voor een aardbeving. Een overkoepelende formele standaard zoals BICSI is niet gebruikt, hoewel specifieke standaarden (ISO en NEN) voor specifieke aandachtsgebieden zijn gebruikt. Edwin noemt het project zelf “management bij spreadsheet”. Veel van de benodigde informatie is verzameld en vastgelegd in verschillende spreadsheets. Zijn voornaamste advies: anticiperen op tegenvallers helpt de gevolgen van Murphy te compenseren.


Als laatste spreker van het ochtend seminar heeft David Cuthbertson zijn presentatie gehouden om aan te tonen hoe Visio gecombineerd met Excel veel (visuele) informatie kan opleveren. Door verschillende (standaard) technieken van Visio te gebruiken, kan dezelfde set aan gegevens vanuit verschillende invalshoeken geanalyseerd en gepresenteerd worden. Typerend was dat terwijl vrijwel iedereen Visio gebruikt om diagrammen te maken, niemand enige formele training in Visio gevolgd heeft. Een groot gemis volgens David. De overtreffende trap is natuurlijk als Visio gevoed wordt vanuit AssetGen waarin alle gegevens beheerd kunnen worden. David heeft vervolgens een kort laten zien wat er mogelijk is met AssetGen Connect, één van de oplossingen uit de AssetGen producten lijn.


Het tweede seminar werd, gescheiden door een zeer prettige lunch, dezelfde middag gehouden. Veel van de aanwezigen hadden zich voor beide seminars ingeschreven of bleven na het geslaagde ochtend seminar toch ook voor de middag sessie. Na de lunch heeft Allan Reid een wat abstracter betoog gehouden over wat een service is in de ogen van klanten en IT en welke risico’s er verbonden zijn aan het veranderen van een service. Allan heeft ons uitgelegd hoe Change management de sleutel is tot het beheersen van de risico’s maar dat je moet begrijpen welke mechanismen welke rol spelen in het proces wil Change management goed werken. Allan sloot af met de constatering dat er rekening moet worden met de verschillende informatiebehoefte van de verscheidene belanghebbende: een netwerk tekening is van eminent belang voor een netwerkbeheerder maar een business analist zal er weinig van begrijpen.


Als laatste spreker van de middag seminar trad David Cuthbertson weer aan. Allan had in zijn presentatie aangegeven hoe belangrijk het is om een volledige impact analyse uit te voeren om de gevolgen van een voorgenomen change te kunnen overzien. David liet in zijn presentatie zien hoe dat kan met AssetGen. Zowel top-down (van de service naar de server) als bottom-up (van de server naar de service). Hiermee krijg je niet alleen inzicht in welke componenten mogelijk aangepast moeten worden maar ook welke andere services delen mogelijk getroffen worden door de gevolgen van de verandering. David stond lang stil bij de praktische mogelijkheden door de koppeling van AssetGen Sysmap met Visio.


De aanwezigen gaven aan dat het twee mooie, interessante seminars zijn geweest. En daar kan ik mij helemaal in vinden!
Als je vragen hebt, neem dan vooral contact op. Eén dezer dagen plaats ik ook de links naar de verschillende presentaties erbij zodat die nog eens rustig na te kijken zijn.

Views: 45

Add a Comment

You need to be a member of The Data Center Professionals Network to add comments!

Join The Data Center Professionals Network

Connecting data center industry professionals worldwide. Free membership for eligible professionals.

Events

Follow Us

© 2024   Created by DCPNet Admin.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service